Tomix (6421) Track Cleaning Car

Tomix stofzuiger in doosje.

De Tomix Track Cleaning Car is een wagon die op verschillende manieren te gebruiken is. Deze wagon is te gebruiken als railstofzuiger of railpoetser. Standaard is deze wagon te bruiken voor analoog en digitaal systeem. Bovenop de wagon zit een knop waarmee de motor voor het schoonmaaksysteem kan worden aan of uitgezet. Met draaiende motor geeft deze wagon een behoorlijk herrie… maar daar krijg je dan wel schone rails voor terug.

Analoog en digitaal
Wanneer je deze wagon zonder ombouwen op een digitale baan wil gebruiken is dit opzich geen probleem. Het nadeel is alleen dat de motor altijd aan staat (tenzij uit gezet met de knop aan de bovenkant). Door de enorme ruimte in de wagon is het erg simpel om eventueel een decoder in te bouwen waarmee je de motor van deze wagon digitaal aan en uit zou kunnen zetten. Inmiddels heb ik dit ook gedaan… Nu kan de stofzuiger met de F1 knop op mijn TwinCenter aan en uit worden gezet.

Tomix 6421 made in japan.Stofzuigen of poetsen
Zoals ik al even had genoemd kan deze wagon gebruikt worden als railstofzuiger of railpoetser. Dit kan niet tegelijk. Bij aankoop van deze wagon zitten er in het doosje drie verschillende schoonmaakkoppen. Deze koppen zijn met een speciaal bijgeleverd klipje eenvoudig te verwisselen.

 • Een van de koppen is de stofzuigerkop. Met deze kop wordt het stof opgezogen en komt dit allemaal in de wagon terecht. Door een rooster in de bovenkant komt de schone lucht er weer uit. Zelfs toen ik dacht dat ik de rails aardig schoon had haalde deze wagon nog heel veel stof van de rails.
 • De tweede kop is een vrij harde kop en heeft een erg stroeve structuur. Erg stroef maar wel zeer fijn. Deze kop schuurt de rails als het ware door hard rond te draaien.
 • De derde kop is een kop van textiel. Ook deze kop draait over de rails maar deze schuurt niet. Door schoonmaak vloeistof in een klein tankje in de wagon te doen blijft het kopje met textiel vochtig. Op deze manier wordt de rails dus schoongemaakt met vloeistof. Deze manier van schoonmaken heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

 Ik dacht dat de rails schoon was.Aanrader

Deze wagon uit japan is een van de beste aankopen die je kan doen. Hij maakt de rails perfect schoon, ook in tunnels en andere onbereikbare plaatsen. Eigenlijk is dit een onmisbaar apparaat op je modelbaan. Zeker in deze schaal (N) waar de treintjes toch al vrij gevoelig zijn voor stof en vuiltjes op de rails. En als je dan ook bedenkt dat deze wagon te koop is voor rond de € 50,- dan zal je wel bijna gek zijn als je treintjes kapot laat gaan van de stof.

 1. #1 by John van der Geer - september 10th, 2009 at 18:39

  Voor een winkelier de vraag wie de importeur van tomix is?
  Johan Voermans

  M.v.d.

  John van der Geer

 2. #2 by Richard - januari 10th, 2010 at 18:02

  Hallo,
  Heb jij ook de nederlandse of duitse beschrijving van deze tomix.

 3. #3 by Michel - januari 11th, 2010 at 20:18

  Hallo Richard,

  Helaas heb ik geen Nederlandse handleiding van de Tomix. Heb je een specifieke vraag?

  Gr, Michel

 4. #4 by Hobby_N_Express - maart 29th, 2010 at 13:49

  Wij leveren bij deze wagen standaard een duidelijke Engelstalige beschrijving.
  Indien u reeds in het bezit bent van een dergelijke wagen en de Engelse beschrijving nog graag wilt ontvangen kunt u een vertaling bij ons opvragen via e-mail. (De wagen hoeft hiervoor NIET bij ons aangekocht te zijn).

 5. #5 by Hobby_N_Express - augustus 4th, 2010 at 08:51

  Op onze website (servicepagina) vindt u inmiddels een door ons uit het Duits vertaalde handleiding voor het gebruik van de TOMIX 6421 railreiniger.

 6. #6 by Wim - augustus 28th, 2010 at 18:48

  Wat voor een decoder kan ik in deze tomix plaatsen

 7. #7 by Hobby_N_Express - september 2nd, 2010 at 14:58

  Wim,

  In principe kan elke N-decoder worden gebruikt i.c.m. met de speciale printplaat die door Digitalzentrale speciaal voor de TOMIX-6421 is ontwikkeld.
  Gezien de plaatsing van de decoder moeten bij alle normale decoders echter de beentjes 90 graden worden gebogen, hetgeen zeker niet bij alle decoders lukt. Het beste voldoet hier decoder type: N-025PA met bestelnummer 81340 van Kuehn. Deze decoder is namelijk al op de juiste wijze “afgebogen” op 90 graden.
  Ik ga dan bij dit antwoord wel even uit van NMRA-DCC protocol.
  PS. op onze website is inmiddels ook een Nederlandstalige beschrijving van deze wagen beschikbaar.

 8. #8 by Hem - september 18th, 2013 at 18:41

  Geachte
  Graag had ik een Nederlandse beschijving van Tomix schoon maak wagen van u ontvangen
  Bij voorbaat hartedank

 9. #9 by alex - april 4th, 2015 at 09:06

  waar kan ik deze aankompen en bestaat die ook voor ho wisselstroom

  grt alex

 1. No trackbacks yet.