De onderbouw van mijn modelbaan

Beginnen met bouwen
Omdat ik ervoor gekozen heb een vaste baan te gaan maken heb ik mezelf daarbij de mogelijkheid gegeven de onderbouw aan de muur vast te maken. Het voordeel hiervan is dat ik zeker weet dat de baan vast staat en dat de onderbouw veel gewicht kan houden. Het is wel slim om voor het bouwen even uit te tekenen hoe de constructie uiteindelijk moet worden. Als dit gedaan is kan er worden uitgemeten waar de inkepingen moeten komen en kunnen deze worden gezaagt. Daarna pas kunnen de latten tegen de muur worden gemaakt door middel van pluggen en schroeven.

Latten (met inkepingen) aan de muur gemaakt. Dwarslatten tussen de muur en een poot gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de fotos hierboven is te zien hoe ik de latten (met inkepingen) tegen de muren heb vast gemaakt. Verder is op de fotos ook al te zien dat ik dwarslatten heb gemaakt die aan een kant vast zitten aan de latten tegen de muur doormiddel van houtlijm en schroeven. En aan de andere kant vast zijn gemaakt aan een poot.

De open-frameconstructie. Ook latten langs de andere muren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Al vrij snel wordt de constructie erg sterk door de in elkaar gehaakte latten en is het eerste deel van de constructie af. De dwarslatten maak ik aan elkaar met alleen maar houtlijm omdat de inkepingen de constructie al sterk maken. Daarna heb ik langs de andere muren ook de latten vast gemaakt.

Ook hier weer de dwarslatten tussen de muur en een poot. De hele onderbouw is af.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het vastmaken van de latten aan de muur heb ik ook hier weer de dwarslatten tussen de muur en een poot gemaakt. Zo is uiteindelijk na veel meten, zagen en lijmen de onderbouw helemaal klaar.

 1. #1 by Jan - november 14th, 2009 at 10:31

  Ik vraag mij af hoe groot je de vakken hebt gemaakt en of de vakken aan een minimale en/of maximale grootte moeten voldoen, zonder in problemen te komen met het bevestigen van de staanders voor de verhoogde rails of de overbrugging als je niet al te zwaar multiplex voor de rail wilt gebruiken, mvg. Jan

 2. #2 by Michel - november 15th, 2009 at 20:38

  Hallo Jan, als je vakken maakt van ongeveer 40×40 cm dan zit je goed. Er is geen vaste regel over wat de maat moet zijn. In mijn onderbouw heb ik zelfs niet overal de zelfde maat aangehouden. Als ik het nu opnieuw zou maken zou ik dus 40×40 aanhouden. Dan past in elk geval een schroefboor-machine tussen de vakken. mvg, Michel

 3. #3 by Jan - november 16th, 2009 at 19:19

  Hallo Michel, bedankt voor je reactie, nu weet ik in elk geval bij welke maten er geen problemen op doen. Succes met je baan. gr. Jan

 4. #4 by Hans - september 18th, 2010 at 20:02

  Even een vraagje, ben alleen nog maar met theorie bezig. Heb plaats op mijn zolder, kan ik de baan laten doorlopen tegen de schuine kanten aan of is dat straks een raar gezicht als de scenerie af is. Geen vlakke achregrond maar een schuine.

  Hans

 5. #5 by Aldo - november 25th, 2010 at 08:57

  Wat voor soort hout en afmeting heb je gebruikt voor de onderbouw?

  Aldo

 6. #6 by Michel - november 27th, 2010 at 13:40

  Aldo, ik heb gewoon vurenhout gebruikt.
  Het zijn planken van 14cm x 16mm.

  Gr, Michel

 1. No trackbacks yet.